dr Zoran Milivojević

osnivač i psihoterapeut

Milivojević, dr med., je psihoterapeut s dugogodišnjom praksom u individualnoj, partnerskoj i grupnoj terapiji. Prvi je u istočnoj Evropi stekao najviši stepen internacionalnog supervizora i edukatora Međunarodnog udruženja za transakcionu analizu (ITAA), kao i Evropske asocijacije za transakcionu analizu (EATA). Predsednik je Saveza društava psihoterapeuta Srbije, stručni direktor Psihopolis instituta, Novi Sad, predsednik je TA Centra – Asocijacije transakcionih analitičara Srbije, predavač na International Transactional Analysis Academy.

Autor je nekoliko izvanrednih udžbenika i knjiga od kojih se izdvajaju knjige Emocije – Psihoterapija i razumevanje emocija (Psihopolis, 2007), Formule ljubavi – Kako ne upropastiti sopstveni život tražeci pravu ljubav (Psihopolis, 2008), Igre koje igraju narkomani – Transakciona analiza problematicnog uzimanja droga (Psihopolis, 2007). Zajedno sa nekoliko slovenačkih kolega je objavio veoma praktičan i bogato ilustrovan priručnik Mala knjiga za velike roditelje (Mladinski dom Jarše, 2004; Psihopolis, 2007) veliki slovenački hit o vaspitanju dece u kojem je predstavljen Milivojevićev „mercedes model” koji roditeljima i vaspitačima pomaže da pronađu balans u vaspitanju dece. U knjizi Uloviti ljubav (Psihopolis, 2011) sabrane su zapažene kolumne koje autor već tri godine objavljuje u dnevnom listu Politika, a u knjizi Psihologike svakodnevnog života (Psihopolis 2014) su kolumne iz Politike do oktobra 2014.

Na slovenačkom jeziku, osim Male knjige za velike starše, objavljene su i knjige Emocije – Razumevanje čustev v psihoterapiji (Psihopolis, 2008), Formule ljubezni (Mladinska knjiga, Ljubljana, 2009) i Ulovimo ljubezen (Mladinska knjiga, Ljubljana, 2012), a iste knjige imaju i svoja izdanja u Hrvatskoj: Formule ljubavi (Mozaik knjiga, Zagreb, 2009), Emocije (Mozaik knjiga, Zagreb, 2010) i Mala knjiga za velike roditelje ( Znanje, Zagreb, 2009) i Uloviti ljubav (Mozaik knjiga, 2012). Psihologički spisi (Psihopolis, 2017)

Na osnovu Milivojevićeve originalne i jedinstvene teorije emocija objavljene u njegovoj istoimenoj knjizi, Institut za kriminologiju Pravnog fakulteta u Ljubljani objavio je priručnik Znanje o emocijama za manje nasilja u školama (urednik dr Mitja Muršić, Ljubljana, 2011). Uz podršku Ministarstva za školstvo i sport priručnik je distribuiran svim školama u Sloveniji.

Originalnost autorove misli uvrstila ga je u grupu vodećih svetskih autoriteta za psihologiju ljubavi okupljenih oko projekta Lea Bormansa The World Book of Love koji je rezultirao objavljivanjem Svetske knjige o ljubavi (Psihopolis, 2014).

Koautor je u udžbeniku Psihijatrija dr Dušana Kecmanovića (1989), kao i u knjigama prof. dr Ljubomira Erića: Psihoterapija (Psihopolis, 2010), Seksualne disfunkcije i Psihodinamika psihoterapije.

Međunarodni je predavač koji je imao predavanja, radionice ili na drugi način prezentirao na brojnim međunarodnim kongresima, seminarima i simpozijumima uglavnom u evropskim zemljama, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama, Rusiji, Kanadi, Australiji i Južnoj Africi. Bio je plenarni predavač na Prvom evroazijskom kongresu u Moskvi, 2013. kao i na Sedmom svetskom kongresu u Durbanu, Južna Afrika, 2014.

Milivojević promoviše „emotivnu pismenost“ jer smatra da bi njeno povećanje u opštoj populaciji smanjilo broj mentalnih poremećaja. Pokretač je „socijalne psihoterapije” u smislu da se masovni mediji koriste kako bi psihoterapeuti uputili svoje „terapijske poruke“ do segmenta zainteresovane javnosti. U tom smislu već 12 godina objavljuje nedeljne kolumne u beogradskoj „Politici“, a poslednje 4 godine i u ljubljanskom „Delu“.

Radi u privatnoj praksi. Živi i radi u Beogradu i Ljubljani.

Nazad na sve članove tima